Monday, November 16, 2009

Hujan

Bismillahhirrohmannirrohim

13 November, 10 malam:
Aku berdiri dibawah titis2 hujan, berfikir & merenung. Aku takut untuk menjawab & berbohong. Aku tak sanggup menatap mata orang yang paling kami sayang. Sebab tu, aku lari meninggalkan mereka seketika sementara. Hujan tetap menitis & aku masih berdiri dibawahnya, cuma mujurlah sedikit bumbung terjulur menutup kepala.

Pukul 12.30 pagi setelah 2 jam setengah berdiri baru la aku berani balik ke rumah tapi sedihnya dia yang kena marah..hehehe..

Nota: Ini kalau aku mula semula menulis novel ni, mau berdarah mata nak baca. Ayat bukan main lagi kan. Padahal nak cerita aku kena hujan malam kenduri kat umah Aleph, tu je..hahaha.

Itu la, sekarang dah start musim hujan balik kan. Ramai mengeluh, ramai yang tak suka hujan turun sedangkan kita tahu hujan ni rahmat dariNya. Korang tau tak, setiap titis hujan yang turun tu, setiap titsan, ada satu malaikat yang menjaganya & Malaikat tu sentiasa berzikir.

Korang nak tak doa yang kalau kita baca, kita dapat pahala sebanyak titis hujan yang turun, FOR FREE.. Ok, aku tak sure, tapi kalau aku salah, korang tolong betulkan ek. Bila kita nampak hujan turun, baca 3 kali:

Allahumma tsoiban naafi'a (sebenarnya doa ni panjang tapi kita boleh baca yang pendek ni)

Renung2kan & selamat beramal..hehe

5 comments:

aishah maulad said...

Salam..
Betullah doa tu abg jebat..

DOA APABILA HUJAN TURUN:

اَللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا

Maksudnya:“Ya Allah! Turunkanlah hujan yang bermanfaat (untuk manusia, tanaman dan binatang).”
HR. Al-Bukhari dengan Fathul Bahri

BACAAN SETELAH HUJAN TURUN PULA:

مُطِرْنَا بِفَضْلِ اللهِ وَرَحْمَتِهِ

Maksudnya:“Kita diberi hujan kerana kurnia dan rahmat Allah.”
HR. Al-Bukhari

DAN DOA AGAR HUJAN BERHENTI :

اَللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا وَلاَ عَلَيْنَا، اَللَّهُمَّ عَلَى اْلآكَامِ وَالظِّرَابِ، وَبُطُوْنِ اْلأَوْدِيَةِ وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ

Maksudnya:“Ya Allah! Hujanilah di sekitar kami, jangan kepada kami. Ya, Allah! Berilah hujan ke daratan tinggi, beberapa anak bukit, lembah dan beberapa tanah yang akan menumbuhkan pepohonan.”
HR. Al-Bukhari

Sama-samalah kita dapat manfaat ye..
Wassalam..

Anonymous said...

hahaha.....sya nmpk masa awk kene hujan 2....

Djebat said...

ya Allah, syukur kte dpt bkongsi ilmu. Thanks aishah..
Anonymous, kenangan indah tu..hehehe

aishah maulad said...

welcome..

Anonymous said...

djebat...indah tapi menyeksakan hehehe...tp x apalah ambil berkat ayah aliph g Makkah...