Tuesday, December 16, 2008

Malang @ Bertuah

Semalam 15 Disember 2008.
Birthday Edris Khan - Happy Birthday yang ke 20 Ed.

Malang aku: tengah syok2 drive balik keje, cermin depan kereta meletop. Ganti cermin RM480. Gaji dah la lambat lagi, pastu dah bajet nak tukar bateri, tukar belting, hidupkan roadtax kancil, renew roadtax wira, renew lesen, setelkan sewa rumah bulan lepas & bulan ni, setelkan payment keta bulan lepas & bulan ni & macam2 lagi, alih2 kena tambah bajet luar jangka RM480 lagi..Adoyai..

Malang orang: kes pagi tadi, sorang pakcik datang bicara, kes langgar mati. Pakcik ni datang dari kedah sorang2 je, dengan status OKU yang berjalan terdengkot2, sempat bergurau dengan anggota polis;
"Cik, saya tak lari cik, kaki saya takde" sambil tersenyum tawar..
Pakcik ni naik bas dari kedah, dalam bas kena rompak dengan sorang mat bangla, ic, kad oku, dokumen2 penting semua hilang. Dia datang sehelai sepinggang. Majistret kenakan denda RM4000 @ 8 penjara. Pakcik tu pilih penjara..sayu hati bila ingat2 pakcik ni sebab beliau memang tak berduit & orang susah.

Bila fikir semula, aku ni, malang ke bertuah?

Mesej kawan2 meringankan resah hati aku.
~"When it rains all the birds fly for shelter but the eagle alone avoids the rain by flying above the clouds". Positive thinkers always focus on solutions, not on problems.
~View a negative experience in ur life like how u look at a photo negative. A single negative can create an unlimited number of positive print.

Yang aku sedih sket, mende ni semua berlaku tanpa 'mereka' disisi, tak macam selalu.
Salam.

Thursday, December 11, 2008

11Dis2008

Korang tau, lagi 2 hari aku dapat lesen penoh..
muahahahahahaaaaaa...
Boleh tanggal dah 'P' kat keta aku tu..
Aku ada planning untuk 2009,
tentang kerjaya,
tentang business,
tengtang life,
tentang Kay Community,
tentang Aliff Global,
tentang St2dio - Kechik mentorku,
& segalanya akan aku mulakan 18Dis2008 ini.
InsyaAllah 2009 akan lebih baik.
2009 aku akan menjadi lebih sibuk dari biasa.
2009 aku akan lebih banyak travel.
Aku akan dapatkan sebiji laptop untuk diri sendiri sebelum 2009.
Korang yang sentiasa support aku,
jangan lupa hello2 aku bila free k..

Tuesday, December 9, 2008

19/11/08 - 9/12/08

Assalamualaikum..
Ya Allah, punya la lama aku tak dapat on9 & wat n3..
sori korang, sori sangat2..
kalau ikutkan hati, memang hari2 aku wat n3,
korang pun tahu camne aku gila blogging kan?
Korang tau,
sampai sekarang aku tak dapat PC lagi,
line internet dah ada,
nak beli laptop tak cukup duit,
aku pun tak faham,
keperluan utama dalam wat keje cam PC tu tak disediakan kat mahkamah ni?
pelik kan..
Takpe la, aku kena bersabar & aku harap korang pun sabar,
Kay dalam proses keluarkan single, sabar k,
11-14 Dis sepatutnya kitorang join Pencarian Jejaka/Gadis i-Remaja,
Show Kay kat Time Square pun aku tak dapat update,
Shaw kne tipu kat show BBS, offer utk Kay & adik Karat dari Digi,
banyak mende la aku tak dapat update..
Fazren bakal bertunang pertengahan bulan ni, tahniah..
pun aku tak dapat update, sedih woo..
cerita tanah runtuh kat Bukit Antarabangsa,
Kereta Beego terperangkap, Cico pun terlibat sedangkan wife dia dah nak due,
ish..banyak gila yang aku tak dapat update..
Ok now, yang terbaru,
aku merancang nak anjurkan Bengkel Grooming For Modeling kat JB ni..
sapa nak terlibat, angkat tangan...
hehehehe..

Wednesday, November 19, 2008

S2dio Photography


Now everybody can join the new official studio photography society [s2dio] site for free...from that official website you can find a new friends all around Malaysia who had a real interest in photography and artwork design..for more about it pleaselog on to www.myspace.com/s2diocommunity or if you had any ideas or questiond please e-mail tos2dio.society2u@gmail.com


Who we are? Beyond Imaging, This is about us,Studio Photography Society [s2dio].This society is 100% working under S TWO STUDIO PHOTOGRAPHY (s2studio) 001737375-H, is a registered company and this is our official society and community site on Myspace. it's all started when we saw there's a lot of photography community had born in Myspace, and they had a really amazing feedback from all their community members. So we decided to create our own Society to share with others.. Basically [s2dio] was born in Kuala Lumpur,Based in Damansara Damai,Sungai Buloh where the HQ Office and Studio is located. and we've planned to expand [s2dio] all over Malaysia including Sabah,Sarawak and International level in new kind era of photographic.


Now days.. This society was created by the Pro's and all Crew of s2studio photography, Studio Photography Society is all about PHOTOGRAPHY,FRIENDS and COMMUNITY. We are looking forward for everybody who really interested into photography and so to the NEWBIES. [s2dio] is a place for us to share our opinions and experienced in PHOTOGRAPHY. From this [s2dio] Society site,we going to help you to improved your photography shot's, and knowing your photography equipments,to who are interested being a well known PHOTOGRAPHER...


If you want to JOIN us,please TAKE NOTED this is a serious PHOTOGRAPHY SOCIETY site. And We are ready to share your opinions,comments and ideas with open hand. Then if you were in this society PLEASE REMEMBER that Studio Photography Society is a REGISTERED SOCIETY, All of [s2dio] and society members photo's are COPYRIGHTED! and who are posting a photo's to this community site, will be credited their name on it.. And don't forget to credit our Studio Photography Society name on your Display named e.g "JoHNxXx[s2dio]" for supporting us.. Hope you will be enjoyed to be one of our society because there's a lot of activities that will be coming... Best of luck to all..... from us S Two Studio Photography and Studio Photography Society staff and crew...


HAVE FUN...~


reposted by: Djebat[s2dio]

Monday, November 17, 2008

Subhanallah.. Sayangnya Allah & Malaikat kepada Hambanya

Rasulullah s.a.w. ada bersabda, katanya,
"Setiap anak Adam akan dijaga oleh dua malaikat. Malaikat yang di sebelah kanan lebih berkuasa dari yang sebelah kiri. Sekiranya seseorang anak Adam melakukan dosa maka malaikat yang di sebelah kiri akan bertanya pada malaikat di sebelah kanan katanya,
"Apakah yang harus aku catit?"
Kata malaikat di sebelah kanan,
"Jangan kamu catit dahulu dosanya sehingga ia melakukan 5 kesalahan."
Malaikat yang di kiri bertanya lagi,
"Kalau ia telah melakukan 5 kesalahan, apa yang harus aku catitkan?"
Jawab malaikat kanan,
"Biarkannya, sehingga ia membuat kebaikan kerana kami telah diberitahu oleh Allah s.w.t bahawa satu kebaikan akan mendapat 10pahala. Oleh itu hapuskanlah 5 kesalahannya yang lalu sebagai tebusan dan kami masih simpankan untuknya 5 pahala lagi."
Tercenganglah syaitan mendengarkannya lalu berkata,
"Kalau macam ini sampai bilakah aku dapat merosakkan anak Adam."
Demikianlah rahmat Allah pada hambanya, kasih sayangNya melimpah ruah tiada terbatas hanya hambanya saja yang lalai dan leka dengan keseronokkan serta kemewahan dunia.

Cosplay

Kay & adik Karat sepatutnya hadir ke majlis Anugerah Oscar 7 sabtu hari tu. Atas beberapa sebab yang tidak dapat dielakkan maka dorang gi tengok cosplay competition & excibition kat Time Square. Nak jadikan cerita, Kay dapat offer dari penganjur untuk turut serta & membuat penampilan dengan lagu Jepun kat situ esoknya.
Aku terkilan sebab tak dapat nak tunjuk kat korang gambar2 berkenaan. Apa pun, aku cuba juga dapatkan dari dorang gambar2 yang cantik tu.
Sebenarnya pada masa yang sama, ada juga pertandingan & pameran cosplay yang berlangsung di Danga Bay yang sepatutnya disertai Kay. Tapi oleh kerana event & show di KL lebih penting maka dorang tak turun JB.

Friday, November 14, 2008

Tribute to Kecik


Working Experience from 2006 - 2008
1. PC Re-issue album Nikki

2. Malaysia International Fashion Show (MIFA) - KLCC

3. Malam Sehati Berdansa Episode 1-4 - ASTRO

4. Eliminated Sehati Berdansa Episode 1-4 - ASTRO

5. PC Sehati Berdansa - Zeta Bar KL, ASTRO

6. Sehati Berdansa Charity with Rizman - ASTRO

7. Photoshoot Sehati Berdansa - ASTRO

8. 24 Hour Movie Marathon - Vanavil ASTRO

9. Photoshoot Arebam - Vanavil ASTRO

10.Aattam 100 Vagai 3 - Vanavil ASTRO

11.Centenary Celebration MR.Radha - Vanavil AsTRO

12.PC Aattam 100 Vagai 3 - Vanavil ASTRO

13.Miss Astro Chinese International Pagent - AEC ASTRO

14.Sourire Tour Moi - AEC ASTRO

15.Citarasa Tokoh - ASTRO

16.Festival Filem Malaysia 2007 - PWTC KL

17.Konsert Ikon Asean

18.Konsert Ikon - ASTRO

19.Oh Lelaki! - ASTRO

20.Photoshoot Sari Anggun - ASTRO OASIS

21.Photoshoot Score - ASTRO

22.AC Di Sini - ASTRO

23.Berani Jadi BOss - ASTRO Ceria

24.PC Konsert Gemilang 2007 - ASTRO

25.PC Raja Lawak 2007

26.Photoshoot Cover Album Abstrak Hingga Ke Bulan

27.Mawi World Photoshoot Kad Raya 2007

28.Mawi World Photoshoot - Grand Ballroom Felda KL

29.Konvo KUTPM

30.Photoshoot Cover Album Shamir

31.Majlis Makan Malam Perpisahan Ting.5 - Tengku Kursiah Negeri Sembilan

32.Photoshoot Company Event for PRO'VENCO

33.Photoshoot Cover Album Zila AF4 - First Single

34.Konsert Nidji Break Thru' - Channel [V] Ruums KL

35.AC Di Sini - ASTRO

36.AC Mizal Talk Show - Central Market KL

37.AC Di Sini Hari Raya Special 2006 - ASTRO

38.AC Di Sini Hari Raya Special 2007 - ASTRO

39.AC Di Sini With Special Guest Siti Nurhaliza

40.AC Di Sini Raya - P.Langkawi

41.Konsert Akademi Fantasia 4

42.Akademi Fantasia 4 Audition Kuala Lumpur

43.Akademi Fantasia 4 Audition Terengganu

44.Akademi Fantasia 4 Raya Special - Penang

45.Akademi Fantasia 4 Students and Trainners Photoshoot for PC

46.Debaran Prelude Akademi Fantasia 4 - ASTRO

47.Dr.Fazley Class Session in Bunglow - AF4 ASTRO

48.Expo Before Final Concert Akademi Fantasia 5

49.Final Re-hersal Akademi Fantasia 4 Finalist

50.Group Photo Session Akademi Fantasia 4

51.Guest Visit Bunglow, AKAR - AF4 ASTRO

52.Guest Visit Bunglow, Dato' Yusni - AF4 ASTRO

53.Guest Visit Bunglow, Siti Nurhaliza - AF4 ASTRO

54.Imbasan AF4 with Amirul

55.Imbasan AF4 with Lotter

56.Imbasan AF4 with Salima

57.Imbasan AF4 with Zila

58.Imbasan AF4 AFMASUK

59.Imbasan AF4 with Rich

60.Imbasan AF4 with Karen

61.Imbasan AF4 Konsert Akhir

62.Konser Akademi Fantasia 4

63.PC Eliminated Studen AF4

64.Re-hersal Konser AF4

65.Perlancaran Akademi Fantasia 4 - JW Marriot Hotel KL

66.Student AF4 with Ramli Sarip in Bunglow

67.Student AF4 Arrival - Holiday villa Subang

68.AF4 Student Mini Concert - Bora Ombak KL

69.Student AF4 Candid Photo in Bunglow

70.The Making of AF4 with Bustamam - Holiday Villa Subang

71.AF5 Audition - Johor Bahru

71.AF5 Audition - Kuala Lumpur

72.AF5 Audition - Sabah

73.Konsert Akademi Fantasia 5

74.PC perlantikan Pengatua AF5

75.Konsert Rehersal AF5

76.Anita SArawak Raya Special - ASTRO

77.Anita Raya - ASTRO

78.Anita Sarawak - JW Marriot Hotel K.L

79.Anugerah Era 2006

79.PC Anugerah Era 2006

80.ASTRO pose Photo Shooting

81.Awie Record - Finas

82.PC Awie Record - Finas

83.Audition Beat TV - ASTRO

84.Beat TV Raya Special - ASTRO

85.Beat TV Special - ASTRO

86.Breakfast With Academy Award Winner's - JW Marriot Hotel K.L

87.Avatharam Arambam Launch - ASTRO Vanail,Hotel MAYA

88.ASTRO Talent Quest - ASTRO AEC

89.Classic Golden Melody - ASTRO AEC

90.Concert Classic Golden Melody - ASTRO AEC

91.Kid's Game Show Audition - ASTRO

92.Charity Programme - ASTRO

93.Chef Diva With Erra Fazira - Bukit Tinggi Pahang

94.Dari Studio Satu With Datuk Siti Nurhaliza - ASTRO

95.Durian Runtuh - ASTRO

96.Dari Studio Satu With Zahid AF3 - ASTRO

97.Dari Studio Satu With Kopratasa - ASTRO

98.Dari Studio Satu With Pretty Ugly - ASTRO

99.Festival Filem Malaysia ke-19 - Penang

100.Final Resume Mawi - ASTRO

101.Gerak Geri Gasing Episode 1 - ASTRO Ceria

102.Gerak Geri Gasing Episode 2 - ASTRO Ceria

103.Skuad Perodua Era With Saiful Apek

104.Konsert Force Of Nature Jog Jakarta

105.Konser Gemilang Anugerah Era 2006 - ASTRO

106.Konsert Jalanan 50 Party's - ASTRO AEC

107.Konsert Kemanusian Remaja Prihatin - ASTRO

108.Konsert Kemuncak HotLink Tour AF3 - ASTRO

109.Macam-Macam AZnil - ASTRO

110.Macam-Macam Aznil Raya Special - ASTRO

111.Muzik@Ria With Dewa19 & Mawi - ASTRO

112.PC 3 Diva - ASTRO

113.PC Festival Filem Malaysia

114.PC Ikon Asean - ASTRO

115.PC Konsert Merdaka - KLCC

116.PC Ku Mohon - ASTRO

117.Penyerahan Cek Anugerah Sri Angkasa

118.Photo Shooting Poster Drama Astana Idaman - ASTRO

119.PC Platun - ASTRO

120.Audition Raja Lawak Season 1 - Johor

121.Gelanggang Raja Lawak season 1 - ASTRO

122.Raja Lawak season 1 episode 1

123.Raja Lawak season 1 Final

124.Roda Impian - ASTRO

125.Roda Impian Merdeka Special - ASTRO

126.Roda Impian Raya Special - ASTRO

127.Selebritit Raya - ASTRO

128.Seroja

129.Showcase Anugerah Era 2006

130.Photo Shooting Tanya Linda

131.Wayang Kita Raya Special - ASTRO

132.x-Tuned - ASTRO

133.PC X-Tuned - ASTRO

134.X-Tuned Opening Montaj

135.X-Tuned Auto Kana

136.PC Eliminated AF4 Lotter

137.PC Eliminated AF4 Diddy

138.PC Eliminated AF4 Karen

139.PC Eliminated AF4 Rich

140.PC Eliminated AF4 Salima

141.PC Eliminated AF4 Zila

142.PC Eliminated AF4 Amirul

143.Last Day in Bunglow for Finalist

144.Cemburu spa - shooting for brochure

145.Wedding photography

146.Product shot

147.Hitz.TV - commercial

148.Vannavil - ASTRO

149.Roda 360 - ASTRO

150.Ikon Asean - ASTRO

151.Score - ASTRO

152.Photoshoot selected student Akademi Fantasia 6 - K.L

153.Photoshoot Kejutan AF6 - PENANG

154.Photoshoot Kejutan AF6 - SABAH

155.Raja Lawak Semi Final season 2 - ASTRO

156.PC ASTRO OASIS

157.Raja Lawak Final Season 2 - ASTRO

158.Pelancaran Novel - kaki Novel

159.Photoshooting for Drama Keranamu Mama - ASTRO PRIMA

160.Konsert Akademi Fantasia 6 Minggu Pertama

161.Pc Rasa Halal Orient - ASTRO OASIS

162.Cover Album Zila AF4 - Second Album

163.Cover Album Liya AF4 - First Single

164.Model Shooting Asri

165.Interior Shooting - Nirwana College

166.Konsert Akademi Fantasia 6 Minggu ke 2

167.Kring Kring Aznil Episode 1 - ASTRO

168.Jemputan Umrah Sepang - ASTRO OASIS

169.Jemputan Umrah K.L & Rawang - ASTRO OASIS

170.Shooting At Bunglow AF6 With Hetty Koes Endang

171.Konsert Akademi Fantasia Minggu Ke 3

172.Konsert Akademi Fantasia Minggu ke 4

173.Jemputan Umrah Kuantan,Pahang - ASTRO OASIS

174.Konsert Akademi Fantasia Minggu ke 5

175.Interior Shooting - Nirwana College

176.Konsert Akademi Fantasia Minggu ke 6

177.Jemputan Umrah Kedah - ASTRO OASIS

178.Konsert Akademi Fantasia Minggu ke 8

179.Konsert Semi Final Akademi Fantasia 6

180.Shooting With DR Sheikh Muzafar at I.Y.C - TViQ ASTRO

181.Jemputan Umrah Simpang Renggam,Johor - ASTRO OASIS

182.Konsert Final Akademi Fantasia 6

183.Cover Album Zila AF4 Pre-launching

184.Shooting Behind The Scene "Lu Pikir Lah Sendiri de' Movie" - SDAF PICTURE SDN BHD

185.Shooting Behind The Scene "Sh...Dia Datang The Movie - Noradz Productions

186.Sh...Dia Datang Roadshow - One Utama (2 days)

187.Family Portriat

188.Natasya Product Family Day Event - Phuket,Thailand

189.Majlis Perlancaran "Lu Pikir Lah Sendiri de' movie & Berbuka Puasa - SDAF PICTURE BHD

190.Natasya Product Hari Raya Open House & Majlis Ulang Tahun Dato' Suhaimy

191.Personal Photographer Service With Haziq AF4 - Genting Highlands

192.Rumah Terbuka T.S.M Charity Golf With Tan Sri Muhyidin Yassin - KLGCC


So now, may i call him Sifoo?

Selamat Hari Jumaat

"Demi sesungguhnya Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut & kelaparan & kekurangan daripada harta benda & jiwa serta hasil tanaman & berikanlah khabar gembira kepada orang2 yang sabar."
~Al Baqarah:155
Selamat Hari Jumaat korang,
dah wat amalan sunat hari Jumaat?

Model & Fotografer Ditemui


Ingat gambar ni? Ingat tajuk tu? Ingat permintaan aku? Hari pertama aku iklankan cite ni aku dah dapat contact epie. Thanks to those yang membantu. Dari epie aku dapat contact Kecik lak. Now Alhamdulillah, dua2 jadi buddy aku. Epie model & Kecik Fotografer. Dorang dari Prestiges Modelling & Photography Community.
Dari epie aku banyak gak tau tentang Prestiges & interested nak join komuniti tu. Korang nak kenal Prestiges, www.myspace.com/prestige2u
Kecik lak Fotografer Pro yang berpengalaman amek gambar untuk astro, AF1-AF6 & macam2 acara besar. Dalam usia 21 Kecik dah ada syarikat sendiri. Aku admire dengan keje dia & bangga dengan pencapaian dia sekarang. Korang view la http://s2dio-photography.blogspot.com
Kecik ramai kenalan seluruh Malaysia. Johor? Ada beberapa nama besar yang dia kenal & nak kenalkan aku kat dorang. Ni namanya rezeki hari Jumaat.

Thursday, November 13, 2008

..sorry

I’m sorry that I had to write
Given choices I’ve got to decide
I’m sorry you’re not happy
I’m sorry it all starts from me
I’m sorry I’m not good enough
I’m sorry it became so tough
I’m sorry I’ve done all wrong
I’m sorry I can’t please you along
I’m sorry I don’t earn that much
Can’t afford things and all of such
I’m sorry I’m a load to you
I swear I’d retract only if I knew
I’m sorry if you’re still angry
It’s natural I’m asking an apology

Pagi ni..

Aku nak keluar rumah hujan lebat lagi..Owh, semalam rupa2nya hujan berterusan. Semalam aku dapat hubungi model yang aku cari tu. Epie nama dia. Masa kat Pavilion tu, yang dorang kumpul ramai2 tu, dorang dari komuniti Prestiges (guys, betulkan aku kalau aku salah k). Dorang ni komuniti fotografer & model..peh best siot dapat borak dengan dorang.

Selain dengan epie, aku dapat call dari iera. Aku bukan apa, aku just minat, excited bila jumpa komuniti yang camni, ada event, ada gathering, happenning.. Dorang ada plan nak wat event kat JB. Welcome guys, welcome.

Pagi ni hujan lagi, langit masih mendung. Kami ada jamuan..houyeh..

Wednesday, November 12, 2008

..pandanganku & ceritaku..

Ruzaidi http://dezai-desire.blogspot.com/ tunjuk meja dia so aku pun nak la tunjuk gak meja & bilik aku kat JB ni. Camne? Boleh buat keje tak? Tanpa PC tanpa talian telefon, cuma 1 meja & 3 kerusi je.
Laptop aku pinjam dari Puan Alpha sebab dia bercuti. Kalau dia pindah Shah Alam 17hb ni tak tau la camne aku nak blogging lagi..waaaaaaaaaa
Ini je la stuff yang ada dalam bilik opis baru aku. Peh, buntu siot.Apa pun, pesan mak aku sentiasa dalam ingatan. Jadikan keje itu ibadah. Ada bilik ke takde bilik ke, keje kerana Allah. Jadi bila membandingkan dengan bilik Ruzaidi http://dezai-desire.blogspot.com/ aku bersyukur dengan apa yang ada..hehehe

..keliru?

Mama: Boy kata boy sayang mama sangat2 kan?
Pemuda itu anggukkan kepalanya.
Mama: Macam mana kalau ada orang benci mama?
Pemuda: Boy akan benci dia seumur hidup Boy. Boy akan musnahkan hidup dia. Boy takkan izinkan dia apa2 kan Mama.
Mama: Kalau yang benci mama tu girlfriend yang boy sayang?
Pemuda: Err..


Dia mula ragu2 untuk membuat pilihan. Dia tidak yakin dengan jawapan yang dia berikan tadi. Mama atau girlfriendnya. Pilihan yang sukar?

Nota: Secara peribadi, keputusan yang sangat mudah bagi aku. Tak ada kompromi. Aku pilih mama kerana girlfriend boleh cari, pilih & tukar. Mama? Hanya itulah satu2nya Mama aku. Korang camne? Masih sukar buat pilihan? Jangan sampai DIBUTAKAN oleh cinta.

Kay - Setahun dulu

Malam tu Kay keluarkan keratan2 akhbar & majalah yang ada gambar & cerita dia. Baru 2, emm..bukan ke yang 100 bermula dari 1, 1000 pun bermula dengan 1 dulu. Kay dah ada 2 keratan, aku taku pasni dah tak larat dia nak kerat dah. Aku kena cuba usahakan promosi single Kay hingga dia dapat meletakkan diri sebaris dengan nama2 besar dalam industri.
Aku tak tau dari mana Kay bermula. Aku kenal dia sebagai salah seorang anggota First Edition, ketika itu bersama2 Hafiz, KA & Jijoe. Aku tau dorang lahir dari Gangstarz musim pertama. Masa tu keluar dalam majalah story dorang sebagai pelopor genre JPop.
Keluar dari First Edition, Kay berhasrat bergerak solo. Ketika itu aku sedang mempromosikan Group MEA, sekarang dikenali dengan nama Soultan. Aku pertemukan Kay dengan Soultan di ujibakat Gangstarz musim baru. Dari situlah bermula penglibatan Kay dengan Soultan bila mereka menawarkan Kay untuk bersama group itu. Mulanya aku agak keberatan kerana lebih suka Kay bergerak solo.
Akhirnya, setelah beberapa kali membuat show bersama Soultan, terdapat ketidak serasian dikalangan mereka & Kay memutuskan untuk menarik diri. Kini Kay solo dan akan keluar dengan single Bisikan Hati, masih lagi mengekalkan konsep Japanese Pop. Doakan kejayaan Kay ek.

Lontong

Hallamaaaaaaaakk..
Balik Johor ni la antara makanan pertama yang aku cari. Serius, dekat2 dua tahun aku kat KL, aku tak dapat cari lontong yang sama rasanya dengan lontong Johor. Rahsianya terletak pada sambalnya. Kuah lontong pun mainkan peranan gak samada cair ke, pekat ke. Kuah lontong Johor memang pekat. Tapi rahsia utama lontong Johor ialah sambalnya. Hanya orang Johor je dapat discribe apa istimewanya sambal tu. Susah nak digambarkan dengan kata2. Nak resepi? Email makcik Pe'ah yang duk sebelah rumah Siti Hajar Binti Sarkawi, lontong dia beeeeeesstt..

Fotografer & Model Dicari


Aku jumpa dorang masa kat Pavilion aritu tapi tu la, tak sempat nak amek no tepon masing2. So sapa2 dikalangan korang yang boleh tolong aku dapatkan no tepon dorang memang best. Ada beberapa projek dalam kepala hotak aku nak wat dengan dorang sebab awek2 dalam team dorang kebanyakannya stok model..wallaweh..
Tolong wei,dapatkan no dorang terutama Farah Tomei & Wawa Cute.

Tuesday, November 11, 2008

Fotoshoot Lagi

Permulaan mengukir nama harus ada kelainan supaya sentiasa diingati.

Japanese Pop merupakan genre lagu pilihan Kay & diyakini beliau merupakan artis pertama Malaysia yang membawakan genre sebegitu. Ratap la gambar fotoshoot untuk single beliau. Adik Karat, ada gaya anime jepun tak? hahaha



Mana boleh letak banyak2, tak surprise la ye tak. Tunggu je la kemunculan single Kay, Bisikan Hati & support la ye..
Kredit to Baby, Mack-up Artis
Kredit to Adik Karat & Angah for the ideas.

11112008

11 November 2008

Arini Puan Alpha tak datang keje. Aku kena la cover semua keje2 dia. Selain keje2 biasa, arini alih2 Syafix datang bawak satu surat dari Imegresen yang memohon untuk menahan 18 warga Filipina untuk proses dihantar pulang. Jadi Syafix minta aku dengar kes tersebut. Aku pun setuju la sebab ni pengalaman baru bagi aku. Sangkaan aku macam biasa je.
Aku pergi ke court & rupa2nya aku kena gantikan majistret. Dengar hujahan Plaintif & Defenden. Adoyai.. Aku pun cuak gak tapi mana boleh tunjuk depan orang ye tak. Aku pun dengar la hujahan kedua2 pihak. Ya Allah, aku tak sangka la pulak bila aku buat keputusan, pihak yang menang meraikan macam la itu satu keputusan besar untuk mereka. Tapi mungkin gak la kot.
12.45 petang aku keluar dengan kawan2 dengan hajat nak tengok kuarters di Saujana. Tempat tu boleh tahan jugak & yang bestnya, ada kolam renang. Heehehe..Aku naik tingkat 9 & aku rasa macam best la pulak rumah tu. Balik kang aku kena amek further action. Lepas makan kami ke maybank. Dalam kul 3.30 baru sampai opis sebab urusan kat bank tu Ya Allah lambatnya. Tau2 kena marah dengan boss aku, adoyai..

Istimewa

Kadang2 yang istimewa tak perlu diungkapkan dengan kata2,
tapi dia dapat lihat dari mata & perlakuan kita,
kadang2 kita tak mengerti tapi dia menyedari,
ia sering keliru bagaimana dia jadi istimewa tapi dia tau,
dia tau dia sering lebih istimewa dari yang lain, dia tau,
dia tau dia mendapat kasih sayang & memberikannya, dia tau,
dia amat menghargai & penghargaan itu ditunjukkan, dia tau,
dia tau ada banyak benda yang dia tak tau & dia mengaku,
dia sering merendah diri pada mereka yang dia hormati,
dia sering mempertahankan orang yang sangat dia sayang sekalipun dia perlu menghadapi mati,
hanya yang mengerti dan memahami dia takkan sanggup tinggalkan dia,
dimata orang dia jahat tanpa orang tau yang tersirat, dia tau
terlalu banyak nak diungkapkan untuk dia sebab dia istimewa,
doaku agar dia juga istimewa disisi Tuhan yang mengasihinya.
Salam Happy Birthday adik.
Semoga usia 19 tahun menjadi kunci kepada dirimu,
sebagaimana 19 menjadi kunci kepada Kitabmu.

Happy Birthday to You
10 November 2008

Monday, November 10, 2008

Aku on9 dari..

Kredit to Raksasa Cyber Cafe, Bandar Baru Selayang. Aircond sejuk sangat r bang, slow sket bole? hahaha

Sunday, November 9, 2008

KL, KL..

Aku terpegun gile tengok gambar ni. Aku amek dari blog AdamLUBA http://adamluba.blogspot.com
tapi Adam kata dia amek dari google. Adik Karat bagitau aku, pic ni di amek dari Bukit Indah, Ampang. Ya Allah, aku serius nak gi sana tapi setakat ni lom lagi berkesempatan. Kenapa aku nak gi sana? Aku ada idea untuk sudut yang berbeza..lalalala..
Cita2 aku, nak dapatkan gambar secantik ni dari lensa aku sendiri.

Shah Raja Lawak

Ada yang bertanya, apa cerita terbaru Shah Raja Lawak. Untuk pengetahuan korang, Shah tengah sibuk exam akhir tahun & aktiviti terkini beliau ialah mengacarakan audition Raja Lawak musim ke 3 di Kuantan. Nanti aku update lagi k.

Bukit Bintang : Fotoshoot Baru

9 November 2008
Pavilion, Bukit Bintang

Buat rambut kat Kay Hair Saloon. Tak pasal2 je kan, sama nama dengan Kay, servis pun bagus, harga berpatutan, aku rasa wajar aku bagi kredit kepada Kay Hair Saloon, Pertama Compleks.
Gambar2 terbaru Kay. Patutnya siapkan untuk kulit single Bisikan Hati tapi aku tak puas hati dengan gambar2 ni la..Emm..
Adik Karat pun buat konsep Japanese gak. Editor2 majalah yang nak dapatkan gambar2 terbaru Adik Karat boleh la hubungi aku ek.

Memperkenalkan, bakat2 baru yang hadir sessi fotografi Blue Biru Entertainment petang tu. Thanks Farah & Wawa. Jangan lupa siapkan profile tau.

Bukit Bintang : Bintang Baru

9 November 08
Bukit Bintang Kuala Lumpur

Aku, Kay & Adik Karat wat fotoshoot kat Pavilion untuk packaging single Kay yang dah 90% siap. Sebelum aku masukkan gambar fotoshoot tersebut, aku kena tunaikan janji untuk masukkan gambar sekumpulan remaja yang aku shoot gambar dorang. Korang ni tak reti dok diam, gerak2, so gambar tu tak berapa sharp..Ceh, sedap je salahkan budak2 tu kan..hahaha
Hah dik, ratap la gambar korang ni. Dah bercinta kalau tak kawen sok, saje je la..hehehe

Pengumuman

Korang, bila siap je single Kay, blog aku ni akan fokus & highlight pada story & promotion single tu. Aku dah malas nak kuarkan story yang melibatkan hati & perasaan yang terguris la, merana la, serius, tak dapat duit dowh..hahahaha
Angah, serius siket dengan Bisikan Hati supaya hati mereka cepat2 berbisik sendiri.

Kontroversi - Mandi Bogel

Chot, aku dah mintak kasih buat surat rasmi nak amek gambar ko ni, ko izinkan tak..? hahaha
Aku memang admire keje2 foto chot, kalau korang nak tau cerita mandi bogel, sila jengah blog beliau. Kredit to chot.
Nota: Chot, ajar aku wei, aku nak jadi street photographer gak wei..lalala

Rajuk

9 November 2008
Bandar Baru Selayang
Banyak benda boleh aku cerita bila sampai sini. Ilham aku terbukak seluas2nya, sehari je gambar2 yang aku shoot mencecah 500 gambar. Ya Allah, disinikah tempat yang Kau takdirkan untukku?
Dalam banyak2 benda tu, rajuk mengusik tangkai hati hati sorang Djebat. Bukan marah, bukan benci, bukan sedih, bukan terkilan tapi satu lagi episod dalam drama hidup. Menjaga hati semua orang macam kita tanam pokok bunga. Kita boleh siram & baja hari2 dengan baja yang sama, tapi kenapa bunga yang keluar lain2..? Tanah sama, baja sama, air sama, kita sangka keluar bunga yang sama la kan..Sebenarnya bukan camtu sayang oi..
Kita kena tengok jenis2 bunga, jenis2 baja yang sesuai, ada pokok yang perlu penjagaan rapi, cerewet nak jaga, susah nak maintain. Bila dah susah2 jaga, mestila bunga ni yang paling kita sayang, lebih2 lagi kalau kita dah nampak hasil dari penjagaan kita tu. Kalau jual, harganya mahal. Siapa nak beli? Mereka yang mampu & kita hanya akan jual pada mereka yang kita tau menjaga bunga tu. Kalau tak sia2 la usaha kita selama ni. Tapi orang bila datang nak beli, mereka cuma nampak, eh bunga ni cantik la, nak beli la, tapi bila tau harganya mahal, nak jaga cerewet, mesti dia mengeluh, mencebik, memperlekeh & mesti ada yang kata
"alah,bunga camtu pun nak jual mahal2"
Mereka ni faham ke apa yang mereka kata?
Selama ni aku cuba jaga bunga2 yang ada ikut kaedah yang aku belajar. 32 tahun belajar jaga bunga, aku masih bodoh & tak faham baja mana nak pakai, pasu mana nak letak, tanah apa nak guna, banyak mana air nak letak, smpai la bunga2 tu ada yang merajuk, tak nak bertunas, tak nak berbunga, kalau berbunga pun cepat layu. Ada gak bunga yang subur, gemuk, cantik, tahan lama.. Sesekali aku terfikir, susah nak jaga bunga ni, baik aku jaga bunga yang tau menghargai aku, yang keluar tunas & bunga yang cantik walaupun orang selalu petikai. Eh, itu pilihan aku kan..? aku tak berhak buat pilihan sendiri ke?
Sebenarnya, dalam episod rajuk, masing2 nak letak kepentingan peribadi kat depan mata. Masing2 letak prasangka jadi ketua dalam hati, masing2 kata dia yang betul. Hari ni aku CABAR semua yang terlibat, rendahkan hati & diri, buang prasangka tu jauh2, lapangkan hati & fikiran, jadi rasional. Buang semua adik beradik & family ni, biarkan kosong. Lepas tu tengok dalam hati masing2, cek, apa yang kena rawat, kat mana nak kena letak ubat. Bila dah elok, ambil balik satu persatu adik beradik yang kita rasa tu bukan virus. Letak balik dalam hati. Tengok, siapa yang kita letak dalam hati kita & tengok siapa yang letak kita dalam hati dia.
Kalau kita tak letak orang tu dalam hati kita, cuba cek, kita ni lebih baik dari dia ke? Dia langsung takde kebaikan ke? Kalau orang tak letak kita dalam hati dia, cuba cek, apa kelemahan yang aku kena baiki, apa salah yang aku dah buat. ALWAYS CEK DIRI KITA, JANGAN CEK ORANG LAIN..
Kalau tak boleh gak, buang je aku jauh2, sebab bersama orang bernama Djebat ni, kena banyak sabar..hehehe
Pesan aku dalam episod rajuk ni, hayatilah nasihat Imam Al-Ghazali (atau Syafie, aku tak ingat),
" Dalam bersaudara,
kalau saudara kita ada 1000 keburukan & 1 saja kebaikan,
PANDANGLAH KEBAIKAN yang 1 tu.
Kalau diri kita ada 1000 kebaikan & 1 saja keburukan,
PANDANGLAH KEBURUKAN kita yang 1 tu."
Dengan buat camtu, takkan menjadikan kita lebih rendah dan hina, sebaliknya meletakkan kita ditempat tertinggi, kalau tidak disisi manusia pun, InsyaAllah disisi Tuhan..
Nota: Ini pun ada yang tak faham juga ni kang, percaya la..huhu

Friday, November 7, 2008

Selamat Hari Jumaat 2

Masa tengah nak update blog ni, aku dapat SMS. Kawan2 ajak aku sarapan. Bila aku turun ke basement dorang terkocoh2 nak naik lif. Eh apahal? Rupa2nya kena panggil dengan Hakim, so aku pun ikut la dorang. Aku ingatkan ada apa, rupa2nya program Pembudayaan Al Quran. Alhamdulillah..lama dah rasanya aku tak mengaji.
Lepas tu ada sarapan. Aku kena bersarapan dengan Hakim dalam kamar hakim. Malu la pulak sebab dalam tu ada beberapa orang Hakim & Majistret. Korang tau apa yang dorang borakkan? Tiba2 je dorang ajak aku join main golf. Gila ke apa? Apa yang aku tau pasal golf? Hahaha..
Petang ni aku cadang nak gerak ke KL lepas solat Jumaat. Aku dah bagitau boss aku. Aku malas nak gerak esok. Kalau boleh malam ni gak nak jumpa family aku kat KL tu. Lama dah rasanya tak jumpa dorang. Aku nak amek balik semangat aku yang tertinggal.
Pagi ni aku akan ikut Puan Alpha ke penjara Air Molek untuk urusan sambung reman. Satu pengalaman baru untuk aku. So aku tak tau bila free tapi aku akan update untuk korang. Cepat atau lambat, korang tunggu ye..

Selamat Hari Jumaat

Sebagai menunaikan janji pada seseorang, aku mulakan n3 pagi ni dengan cerita "Mataku Yang Rabak".. Dia la puncanya, huh.. Dia kata nak dera aku sebab aku selalu bosan & tido awal. So malam tu lepas send beberapa mesej kat aku, dalam kul 9 lebih dia call.
Banyak le mende yang kami bincangkan terutama bab "Family Ini", dari hal yang mengusutkan fikiran, mengkonfiuskan, menggembirakan, melucukan..semua la.. Bab paling lawak rasanya bab dia tertukar hp dengan laki orang..kehkehkeh..
Akhirnya kul 1 lebih baru setel sebab aku tak sanggup nak gi keje dalam keadaan mata sembab tak cukup tido. Tu pun dia ajak borak lagi tu, huh.. Apa pun thanks la untuk Kasih yang sudi menemani malamku dengan Borak2 Bersama Kasih.

Thursday, November 6, 2008

Selamat Pengantin Baru

Tarikh Nikah : 31 Oktober 2008
Kg Melayu Majidee, Johor Bahru
Majlis Pengantin Perempuan : 1 November 2008
Kg Melayu Majidee, Johor Bahru
Majlis Pengantin Lelaki : 2 November 2008
Felda Ulu Blitong
Pasangan Raja & Ratu Sehari dalam persalinan Oren yang memukau. Seri pengantin nampak menyerlah.
Raja Sehari, Ibrahim Mohd NoorRatu Sehari, Ummu Hani Yusof

Kami mendoakan agar berkekalan hingga akhirat
Jujur & percaya jadikan pegangan
Nasihat agama jadikan panduan
Tolak ansur jadi amalan
Orang lama jadikan rujukan.
dari kami semua
SELAMAT PENGANTIN BARU
IBRAHIM & UMMU HANI

senja

Aku dah buntu, tak tau nak buat apa dah. Balik keje, masuk rumah, takde apa pun. Cuma tilam & bantal. Takde radio, takde tv, takde apa2. Ini menambahkan lagi kosong hati aku. So petang tu aku decide balik lewat sket. Kul 5.30 baru aku keluar, drive 20km lagi menempuh 9 trafic light macam biasa & kepala aku lembab memikirkan ke mana aku nak tuju.
Adam mesej aku bagi idea "abang buat sesuatu yang abang minat,mesti tak bosan". Thanks Adam & aku ingat, petang tu aku kena gak shoot apa2 yang boleh puaskan hati aku sendiri. Akhirnya, takde pilihan lain. Hah, mamak belakang Jusco tu, pun boleh la..Aku masuk parking, jalan kaki sikit & sampai.
Teh tarik kurang manis, roti john, lupa aku belum makan sebiji nasi pun hari tu. Air sampai, tunggu lagi setengah jam baru roti john sampai. Ni la rupanya..
Aku tengok langit makin gelap. Sambil suap roti john yang berempah (tak sedap) tu ke mulut, aku fikir apa yang aku nak snap ni. Emm..serius, aku buntu (tanpa korang bersama aku, otak aku jadi tumpul). Senja tu sebelum maghrib aku hayun kaki yang lemah melangkah balik rumah.
Aku harap esok ada suatu keajaiban yang boleh mengubah segalanya yang membosankan disini.

..pesan..

Minggu lepas, sebelum saya outstation ketika makan tengahari saya sempat berpesan dengan kedua-dua anak saya. Saya khuatir melihat gejala sosial yang melibatkan muda-mudi remaja terutamanya dari kalangan kaum muslim. Mereka seolah-olah tidak ada hala tuju, hidup mereka liar, tak terkawal. Entah apa yang mereka cari pun tak dapat dikenal pasti. Yang pastinya, mereka tidak memiliki keperibadian (syakhsiyyah) Islam!
Saya berpesan kepada anak saya, masa mereka kecil, saya didik, asuh dan pupuk nilai-nilai Islam agar mereka sentiasa mengamal cara hidup Islam. Apabila tiba masa nanti, mereka baligh, mereka akan memilih dua jalan.
"Ketika itulah abah risau dan khuatir, kalau-kalau anak-anak abah memilih jalan yang salah. Allah membentangkan kepada kita 2 jalan, masing-masing ada pintunya. Pintu kebenaran bila dibuka kita akan melaluinya dengan penuh ranjau duri sepanjang jalan kerana itu semua adalah ujian dari Allah agar kita sentiasa istiqamah, sabar menjalaninya." saya menarik nafas panjang. Mata anak sulung saya itu saya renung dalam2.
"Manakala pintu kebatilan pula, bila kita buka, kita akan dapati 2 lagi pintu. Masing-masing indah dan cantik, menarik hati agar kita tertarik untuk melangkah melaluinya. Salah satu pintu kebatilan itu bila dibuka akan terlihat segala bentuk keindahan dunia namun pintu itu boleh dibuka semula untuk kita keluar darinya biarpun terpaksa mengharungi kesengsaraan jika kita benar-benar insaf dari meneruskan perjalanan hidup diatas kebatilan/kemaksiatan." hati saya sebak. Saya ceduk lauk gulai untuk si adik. Bersungguh2 dia mendengar walaupun usianya baru 10 tahun. Saya meneruskan.
"Manakala satu pintu lagi kebatilan, sekali kita melangkah masuk melaluinya maka tiada lagi peluang untuk kita kembali ke asal. Kita akan terjerat di dalamnya dengan noda dan dosa, sehingga kita kembali dijemput Izrail, sudah tentu tiada yang layak untuk kita melainkan neraka yang penuh seksa dan azah yang maha pedih!" Anak sulung saya mendengar dengan teliti.
Mungkin dia faham apa yang cuba saya sampaikan. Mesej yang penting saya ingin sampaikan adalah sebagai seorang muslim kepada muslim yang lain perlu ada ikatan kasih-sayang yang diterjemah dalam bentuk muhasabah, tazkirah (peringatan) agar masing-masing hidup dalam atmosfera yang diredhai Allah SWT. Tambah pula sebagai seorang ayah, jauh dilubuk hati saya, saya sayangkan anak-anak saya agar mereka menjadi seorang muslim yang sangat mentaati Allah hingga mereka diredhai Allah biarpun dunia ini membelakangi mereka.
Rabbana hablana min azwajina wa zurriyatina qurrati a'yun wa ja'alnalil muttaqina imama, amin.
Tengahari itu saya tinggalkan anak-anak saya dengan penuh rasa sebak sehingga tak mampu saya menoleh lagi kebelakang. Membuka pintu kereta dengan Bismillah, memulas kunci dan menekan minyak dengan perlahan. Keluar dari pagar dengan tak semena2 meluru sebuah lori ke arah saya..
Hari ini saya melihat dengan linangan air mata, isteri dan anak-anak2 saya dipinggir sebuah pusara yang masih baru dengan surah Yasin ditangan..Sayangnya saya hanya boleh melihat..

JB yang basah

emm..aku penat la..dah 2 kali kena..artikel ni aku dah taip banyak gile untuk korang, sampai 1 peringkat, HILANG..adoyai..sakit tol hati aku..nanti la aku taip semula k..

Wednesday, November 5, 2008

Wanita itu

Abg tulis ni untuk abg, angah, dikwan, adik, dik shah & semua lelaki
supaya kita faham,
seseorang wanita itu pasti
ibu kita
atau
ibu seseorang
kakak kita @ kakak seseorang
adik kita @ adik seseorang
awek kita @ awek seseorang
maka hargailah dia
"Hawa dicipta dari tulang rusuk Adam,
bukan dari kepalanya untuk dijadikan atasannya,
bukan pula dari kakinya untuk dijadikan alasannya,
melainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidupnya,
dekat pada lengan untuk dilindunginya,
& dekat dihatinya untuk kita cintainya."
Dan abg tulis ni juga untuk kasih, mumu, ain, al & semua wanita
supaya kamu tahu apa yang perlu kamu jaga,
& faham kelemahan seorang lelaki,
supaya tidak meminta lebih dari kemampuanny
kerana seseorang lelaki itu pasti
ayah kita
atau
ayah seseorang
abang kita @ abang seseorang
adik kita @ adik seseorang
pakwe kita @ pakwe seseorang

No story mory

Selain laporan meredah jalan 20km & menempuh 9 trafic light setiap pagi, aku lom dapat apa2 lagi kisah menarik untuk aku kongsi dengan korang. Kira lampi gak la aku ni kan.. Owh, bila ingat2 balik, berjauhan dengan korang,aku macam takde sumber. Ya Allah, kembalikan la kekuatanku..

Selain cerita kerja yang belum lagi hot, setakat berjumpa staf2 baru, cerita cari rumah lain untuk disewa supaya tak lagi meredah jalan 20km & menempuh 9 trafic light tu, aku cuba untuk cari apa yang seronok untuk dikongsi.
Aku jadi buntu tanpa objek untuk aku tembak dari lensa camera aku tu. Tau tak, last masa kenduri aim, lepas tu aku tak pegang camera langsung. Takpe la, aku cuba sesuaikan diri..

Owh, pagi ni aku dapat berita dari Andy Infinatez yang single Kay dah almost 90% siap. So aku kena ready dengan fotoshoot, designing & packaging single tu. Emm..mana nak cari modal ni ek..? Semalam pun Kay maklumkan dapat tawaran show kat Kedah bulan depan so aku kena standby sebab aku akan turun ke sana sekali.

Nota: Adk karat ada janji sesuatu dengan aku, hehehe..
Tengahari ni kawan lama aku nak bawak lunch. Ha, hope aku dapat amek gambar & wat story best sket untuk korang.

Nota: Kes Norman Hakim & Memey, kita tak tau sapa salah sapa betul. Harap korang tak wat cite sendiri tau. Tak elok cite hal orang. Baca pastu diam2 sudah. hehehe

Tuesday, November 4, 2008

Hidup Mesti Berubah

Pagi ni cam biasa aku bangun & bersiap,gerak g keje kul 7, meredah jalan 20km & menempuh 9 trafic light. Aku tumpang bilik Puan Alpha untuk sementara. Mujur la Alpha ada laptop, boleh la aku pinjam & update blog ni untuk tatapan korang. Tapi korang tak dapat la meratap gambar2 dalam blog aku buat sementara ni. Sabar k.
Aku belum dapat tugasan lagi, so korang jangan kata aku curi tulang tau. Arini aku habiskan masa blogging je la. Alih2 dah kul 12.30. Aku ajak kawan baru aku, Lan & Epul bawak aku pusing2 JB ni. Last sekali sebab dah tengahari, dorang bawak aku makan kat Singgah Selalu depan Danga Bay tu. Adoyai, frust la sebab tak bawak camera kesayangan aku. Aku dapat mesej, "abg, adik dah bangun". Korang tau mesej sapa?
Hahahaha..sapa lagi, adik karat la. Kalau korang nak tau, dah lebih 24jam dah dia tido. Aku faham sebab dah 2 hari dia tak tido tapi serius risau. Balik mahkamah aku wat video call dengan dia. Dorang makan kat Rumpun Selera. Bestnya dapat makan ramai2 camtu..ish..
Adik, Angah, hidup mesti berubah sebab Allah kata:
"Tidak akan berubah nasib sesuatu kaum itu kecuali mereka sendiri mengubahnya"
Wei, blog 3B dah siap & dah boleh bukak tau. Rajin2 la update ye. Korang view la
http://3b4ever.blogspot.com/
Setakat ni, tu je la dulu cite aku..hehehe

Kepada Yang Setia

Bersama orang yang bernama Djebat ni, korang kena banyak sabar. Kalau tak sabar,berenang wak, sungai besar..hahahahaa..(alah, dialog dalam cite Pendekar Bujang Lapok la, tu pun nak tanya)
Ingat senang ke nak menghadapi hari2 tanpa korang yang selama ni banyak bagi sokongan, semangat & inspirasi pada aku. Kadang2 orang tak sedar yang kita hargai dia sangat2 maka dikatanya kita tak menghargai dia. Kadang2 orang rasa dia disayangi walaupun kita tak tunjukkan kita sayang dia.
Aku lain, kalau nak bagitau sesuatu, terus terang je. Selalu bergaduh, selalu selisih pendapat, selalu prasangka, terlalu memnyayangi, selalu risau, itu kelemahan aku. Tapi persaudaraan ajar aku banyak perkara. kadang2 orang tak boleh terima cara kita. Tapi takkan la kita nak ubah cara kita demi untuk puaskan hati orang? Siapa kena faham siapa?
Kat sini la bertolak ansur tu satu kuasa yang bermanfaat. Kadang2 kita tak nampak apa yang kita buat tu salah, apa yang kita buat tu "life", tapi ingat la, tak semua yang kita fikir betul tu sebenar2nya betul. Jadi sedialah untuk dipimpin. Aku boleh memimpin tapi kadang2 aku juga perlu dipimpin. Siapa yang nak pimpin aku lak?Syukurlah aku dianugerahkan dengan korang yang sedia dipimpin dan sudi lak memimpin aku.
Jadi pada korang2 yang setia, terima kasih sangat2, terima kasih tulus dari hati aku untuk korang:
Kasih
Sharil
Aim
Angah
Ain
Mumu
Dikwan
Adik Karat
Dik Shah
Al
Selain tu, terima kasih gak la untuk sahabat2 aku kat Mahkamah KL,
Hafaz
Kak Nab
Mas
Linda
Iqa
Fareez
Liza
Fiza
Ayu
dan lain2 yang rajin baca blog aku.
Aku tak lupa antara orang yang menjadikan hidup aku berwarna warni,
Alif Razali
Tadox
Mantoya
Setiap kali aku menadah tangan berdoa, akan ada doa untuk korang & jangan lupa doakan aku kat sini ek. hehehe

Allahu Akhbar

Allahu Akhbar..
Sebak, sayu rasa hati aku ni bila dapat wat n3 smula. rasa cam dapat nyawa aku semula. Aku tau, korang yang rajin baca blog aku ni terasa kehilangan, cam aku gak la.. Tapi hanya aku je yang tau camne susahnya aku kat JB ni,adoyai..
Banyak sgt2 yang aku nak cite kat korang. Buat permulaan ni biar la amek masa sket ek. Slow2, man2 kata orang. Arini baru la aku dapat ngadap laptop, tu pun pinjam roommate aku punya. Aku lom ada bilik sendiri, so tumpang bilik kawan aku ni. Bilik aku dalam progress katanya.

Aku tak tau nak mula dari mana. Kalau bercerita aku rasa 1 hari pun tak habis. Aku ingat aku ringkaskan je la ye..

28 Oktober 2008 - Aku tak mampu nak tinggalkan segala2nya kat sni, so aku decide aku balik Puchong esok. Plan dengan Ain, Al, Adik & Angah nak kuar malam ni, lepak sama2 untuk kali terakhir. Lepas maghrib kami gerak. In the team ialah aku, angah, adik, mumu & cuwi. Kami park dekat Ampang Park, tak lama pastu Ain & Al sampai. Lepas makan2 kat McD, kami gerak ke tingkat 3, berkaraoke. Lepas sejam kat situ, kami decide nak balik. Gambar ada tapi tak dapat nak disertakan sebab almaklum la, bukan bilik aku, bukan pc aku..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

30 Oktober 2008 - Aku gerak dari Selayang pagi. Nak gerak tu, aku tengok angah & adik melambai dari tingkap rumah dorang. Adoyai dorang ni,saja je buat aku berat hati, tapi aku kena gerak jugak. Sampai Puchong, adik aku & anak buah aku dah bersiap. Masukkan barang dalam bonet keta, kitorang terus gerak balik johor. Aku tau aku tak boleh tunggu lama2,ada yang tak balik ni kang sebab aku memang berat hati sangat nak tinggalkan semua ni..

31 Oktober 2008 - Pagi2 aku kena gi umah aim kat Ulu Blitong. Arini dia nikah kat Kg Melayu Majidee. So aku dengan rombongan bertolak dari rumah aim lepas solat jumaat. Sampai sana awal 1 jam tapi takpela kan.

Alhamdulillah dengan sekali lafaz aim kini bergelar suami kepada hani. Majlis berjalan lancar.
Selamat Pengantin Baru kepada Ibrahim Mohd Nor & Ummu Hani Yusof.

Balik dah petang so aku tak boleh balik Kota tinggi malam tu. Aku pun ingat ni la kali terakhir aku dapat lepak sama2 dengan aim. Aku tido umah dia. Banyak gambar nikah dia yang aku amek. Aku tak nak janji kat korang, tapi bila aku dah stabil kat sini nanti aku akan buat 1 n3 khusus untuk gambar2 nikah aim & hani.

1 November 2008 - Pagi2 lepas "ngeteh" - ala..minum air teh kat kedai la - aku gerak balik Kota Tinggi. Pagi ni aku kena gi tengok umah kata Taman Desa Tebrau. Aku kena amek mak & alin dlu sebab dorang la yang akan tolong aku kemas. sampai umah, amek mak & alin terus gerak. Tapi kami g sekolah teknik kota dulu tengok acik. Jadi lambat sket geraknye..
Dipendekkan cerita, aku tengok rumah yang bakal aku sewa tu kira ok jugak la. Bila aku tanya tentang sewanya..Apa..? RM200 sebulan, tak payah deposit, bayar akhir bulan..Tu namanya rezeki. Setel kat situ aku mintak tolong Din tunjukkan jalan dari rumah tu ke tempat keje baru aku.
Mak ai, 20km dengan 9 trafic light..aku kira2 duit minyak, aku ingat gaji aku abis kat tengah jalan je ni kang..adoyai.. Ok, setel bab ni, aku kena bawak pulak mak gi umah aim sebab mak tak dapat datang majlis aim esok. So gerak dalam kul 3, singgah sana sini, samapai umah aim dah kul 6.30 ptg. Orang ramai tengah nak balik, kami sampai tinggal makan je la..hahaha.. Dalam kul 7 lebih aku bawak mak balik kota lak.

2 November 2008 - Arini majlis perkahwinan aim & hani kat umah aim. Aku kena gerak awal tapi kul 11 gak la aku sampai. Adik dah bagitau semalam dia dah sewa keta nak datang majlis aim sebab aim bagi dia jadi fotografer. Majlis lancar & meriah walaupun majlis ni sebelah pihak lelaki. Biasanya makan2 je tapi aim ada gak naik pelamin. Kul 230 angah bagitau dorang kat Cyberjaya. Majlis habis kul 5 & dorang tak sampai lagi.
Lebih kurang kul 8 baru dorang sampai. Sebab majlis dah habis, dorang just makan & adik amek gambar aim & hani bukak hadiah je..hahaha.. sebab dorang lambat, aku mintak dorang hantar aku balik JB, tak kira.. Kul 9 kitorang gerak. Dalam kul 11 baru sampai umah sewa baru aku.. Aku tido sorang2 kat umah baru malam ni? Alamak..

Adik & angah tolong bawak barang naik atas. Aku ajak dorang baring2 jap melepaskan lelah. Lelah woo drive jejauh gitu non stop. Adik tu dah le tak tido semalaman. Masa baring2 tu macam 2 kitorang cite. Tentang kenangan masa bersama (cheeewah), tentang kehilangan yang kitorang rasa (cheeewah), tentang plan aku nak turun KL, tentang plan dorang nak turun JB, tentang single angah yang dah hampir siap & macam2 lagi r.. & malam tu aku rasa persaudaraan menunjukkan maknanya yang sebenar.

Kul 12 dorang nak kena gerak jumpa makcik adik. Aku pun dah tak larat sebab sok keja. Dalam kul 2 adik bagitau dorang kat Stulang & nak gi makan kat Danga. Tak lama angah call, wallet dia tertinggal kat dalam keta aku..hahahaha.. nampaknya kena la dorang datang sini semula. Kul 4 pagi baru angah sampai. Aku tanya mana adik? Rupa2nya adik dah tak larat sangat sampai dah tido dalam keta. Dorang gerak balik KL malam tu gak sebab sok angah ada casting & temuramah dengan Melodi.

3 November 2008 - Kul 7 aku dah keluar rumah menuju tempat keje baru aku. Macam yang aku cakap la, 20km & 9 trafic light, kul 735 aku sampai. Nak parking kat dalam guard tak bagi. Aku pun parking la kat belakang bangunan tepi Bukit Timbalan tu. Aku tunggu la dari pagi tu sampai kul 1130 baru la urusan lapor diri aku selesai. Nak tau?

Suwei la, wallet tertinggal, duit 1 sen pun tak bawak, handphone celcom abis bateri, handphone maxis abis credit, nak lapor diri rupa2nya Putrajaya masih belum fax lagi transfer order aku ke JB ni.. Tu yang lambat selesai tu. Lepas aku kenal boss baru aku Puan Zanariah, aku diberitau bilik untuk aku belum siap lagi so aku kena tumpang bilik CC. Alamak, camne aku nak update blog, camne nak call sebab boss aku cakap, tak boleh tepon keluar..waaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. mati la aku camni..

Aku lalui jugak 1st day aku kat sini dengan macam2 rasa. Kul 4.30 aku cabut since aku dah datang kul 730 pagi. Lebih kurang la kan, punch card aku pun takde lagi. Jalan tak sesak sangat. Sampai umah kul 5. Lagi sekali suwei, air tak ada..waaaaaaaa..

Ha, tu la cerita aku sepanjang aku tak menulis blog ni. Nak cite detail kang marah lak tuan punya laptop ni. So sikit2 dah la ye.. Aku amek yang meninggalkan kesan dalam hidup aku jek. Aku ingat nak letak gambar2 Singapura waktu pagi, gambar opis baru aku, gambar kawan2 & boss baru tapi tu la..sedih la tak dapat masukkan semua tu. Harap korang banyakkan sabar ek..Sebenarnya aku rindu dengan life yang dulu, siyes dowh..hahaha

Tuesday, October 28, 2008

Dari KL ke JB

28 Oktober 2008
Mahkamah Kuala Lumpur
Aku ingat lagi, 6 April 2007 kali pertama aku menjejakkan kaki di Kuala Lumpur bersendirian. Jauh aku memandu, banyak tempat aku tinggal menumpang & last sekali aku kekal duduk menyewa dengan kazen aku, Aim. Ramai orang aku kenal & sehingga kini yang paling rapat, korang semua pun tau kan. Macam2 benda yang aku buat termasuk la yang terkini aku join entertainment.
Esok aku akan meninggalkan Kuala Lumpur, balik ke johor, mungkin untuk selama2nya. Aku akan mula bertugas di JB bermula awal bulan November. Banyak senyum yang terukir menyambut aku pulang namun banyak juga air mata yang gugur melepaskan ku pergi. Namun kita semua kena redha, pertemuan itu mutlak & perpisahan itu pasti.
Kenangan bersama korang semua akan tetap aku abadikan dalam hati,kalau tidak pun dalam blog ni. Mana la tau nanti aku hilang ingatan ke kan, log ni boleh r jadi rujukan.hehehe
Aku mintak maaf, banyak benda yang aku tak setel lagi, ramai orang aku tak jumpa lagi, banyak hutang aku tak bayar lagi & yang paling aku sedih, aku dapat tau adik aku kena slip disc. Kenapa saat2 akhir camni? Aku tak sempat nak jaga dia, tapi dia selalu ingatkan aku supaya kuat, jangan sedih2, takde apa2, dia ok..adoyai..
Mana mungkin aku boleh terima apa yang dia cakap tu bila setiap kali aku tengok dia menahan sakit, hati aku yang risau. Tapi aku pun taknak dia sedih. Aku nak dia terima, dia kena kuat, kami kena positif. Dia akan tinggal kat sini tanpa aku.
Aku mintak adik selalu ingat apa yang aku pesan semalam:
"Always do right things. Apa pun yang adik buat belakang abang abg takkan tau. Apa orang cakap tentang adik abang tak peduli sebab abang percaya adik. Cuma hargailah kepercayaan yang abang bagi tu & adik tau camne nak balas balik kan?"
Esok pagi2 aku akan mulakan perjalanan. Aku harap korang doakan aku k. Apa pun yang aku pernah buat kat korang aku mintak maaf. aku bukan yang terbaik tapi aku dah cuba sedaya upaya aku untuk jadi yang terbaik. Korang yang tinggal kena teruskan hidup cam biasa. Korang kat KL ni ramai, tapi aku.. Aku sorang2 je kat sana, menghadapi semua yang serba baru sorang2.
Adik & angah ada kata, lepas ni blog ni dah takde lagi cerita pasal dorang, takde lagi cerita Kuala Lumpur, tapi pada aku, kita akan ikut aliran masa. Aku kat johor,aku pun tak tau apa akan berlaku. Aku sorang yang sangat hargai hubungan, so korang jangan risau.
Aku tak nak janji apa2, tapi aku harap jangan tangisi pemergian aku. Aku bukan pergi ke mana2 pun, Johor je. korang still boleh call @ sms aku. Aku hargai setiap yang korang penah beri kat aku. Aku akan simpan sampai bila2. Aku tak nak letak gambar dalam n3 ni bukan sebab aku tak hargai korang. Aku just tak nak letak. Aku harap korang ok.
Ok la, kita tengok apa lak cerita aku kat Johor nanti. Korang jaga la diri bebaik, ingat pesan aku yang baik, yang tak elok tu pandai2 la korang tapis. Harapan aku yang terbesar, teruskanlah persaudaraan korang. Jangan bila aku takde korang gado, tak berhubung, berpecah..adoyai..
Untuk pembaca blog aku ni, aku akan bercuti mulai esok hingga la aku lapor diri kat JB 3 November nanti. So mb takde n3 sepanjang masa tu k.
K la semua, aku pun takmo sedih2 dah..Korang memang best sampai bila2. Assalamualaikum.

..adik nak tanya..


"Nenek..nenek.." dari jauh dia berlari mendapatkan nenek.

"Kenapa ni cayang..? Meh kat nenek.." nenek menyambut cucu kesayangannya.

"Nenek,kita kan ada bela ikan kan..Ikan jantan kita sakit la nek.." adunya pada nenek. Duduk diriba nenek rasa selesa. Nenek memeluknya erat.

"Ha,rawat la ikan tu..Beri perhatian lebih, tengok sisik dia gugur tak, ekor dia camne.."

"Tapi abang cakap kita pilih kasih lah nek"

"Eh, kenapa pulak..?"

"Ye la,kita asyik tengok ikan tu je..Kita selalu belai ikan tu, kasi ubat.Ikan lain tak jeles ke nek?"

"Ish mana pulak..Ikan jantan tu kan sakit, kena la cu bagi perhatian lebih..Mana boleh sama dengan ikan2 lain..Abang tak tau kot"

"Abang tau..Dia selalu kata ikan jantan kau tu sakit, degil, selalu gadoh"

"Em..abang tak faham kot..Ikan sakit kena la bagi perhatian lebih sampai dia sihat. Ikan yang dah sihat tak perlu la kita tengok sangat.." Nenek membetulkan rambutnya yang terjurai.

Dia angguk2 kepala & tersenyum..Sekarang dia puas hati. Ikan lain tak jeles & abang tak boleh tuduh dia pilih kasih..Ikan jantannya sakit.

Blaja Edit

Alamak, qualiti gambar tak seperti yang diharapkan..

Jawapan Untuk Faryal 2

Komen:
bkn semua manusia itu akan menjadi spt yg abg harapkan.. bkn senang kita nak ubahkan org klu tuan tubuh tu sendiri taknak berubah....cuma al berdoa semoga dgn kasih sayang yg abg berikan tu dpt lah memberi kesedaran pd manusia2 itu nanti....

Jawapan:

Cerita zaman nabi ibrahim abg jadikan panduan:
Seekor burung kecil terbang pergi & balik untuk memadamkan api yg membakar nabi ibrahim. Dia ditegur oleh helang, "engkau kecik camni mana mampu nak padam api yg besar gile tu."
Burung kecik jawab, "sekurang2nya bila Allah tanya apa usaha kau untuk membantu nabi Allah,aku ada jawapannya, aku telah berusaha."
Natijahnya, berhasil @ tidak usaha kita mengubah seseorang tidak akan Allah pandang, apa yang Dia pandang adalah usaha kita. Sekurang2nya bila Allah tanya "Jebat, apa usaha kau mengubah dia?" abg boleh jawab "aku dah buat begitu begini Ya Allah & aku tak putus asa.."
Macam mana abg nak jawab kalau abg putus asa & tak usaha?
Jadi abg harap, jgn la terus menerus cakap camni, fikir negatif & kata org tu xnak berubah.Abg yakin, satu hari dia akan berubah kalau Allah nak dia berubah. Kalau tak sokong pun usaha abg, diam je pun takpe k..

Friday, October 24, 2008

melihat



Lihatlah dengan mata hati
apa yang kau lihat akan kau mengerti
jangan lihat dengan penuh nafsu
barangkali ia akan memburumu..
Pandangan mata tak kan berdusta
tapi kau akan keliru kerananya
kau akan lihat luarannya
tapi tertipu dengan dalamannya..

editing..

cubaan belajar mengedit gambar..emm..ok tak?

Ketika Angah Mengadu


Hahaha.. Aku tak tau apa yang angah ngadu kat aku masa tu, yang aku ingat aku tengah fokus kat ayam goreng dalam pinggan adik karat.. hahahaha

Istana Budaya


Aku RASA gambar ni cantik & aku nak letak kat blog ni tapi tiba2 aku terperasan sesuatu yang tak kena. Korang boleh agak kan apa yg ada disebalik titik hitam yang aku buat pada gambar tu? Lain kali aku akan lebih hati2.
Ini la yang aku maksudkan..