Monday, October 13, 2008

Pengalaman Seorang Angkasawan


Oleh : BroHamzah

Saya terbaca dalam email yang dipostkan melalui Yahoogroup Taman Syurga. Sekadar dipanjangkan untuk perkongsian di awal minggu ini. MasyaAllah.AllahuAkbar.

Di ceritakan oleh : Ustaz Abdul Halim Abdullah

Pernah di University of Melbourne saya hadiri satu ceramah seorang ahli sains Islam dari Mesir yang banyak berceramah di serata dunia, namanya Professor Zaghlul Najjar . Beliau telah mengislamkan ramai ahli saintis Barat dan Rusia melalui ceramah Sains Islam yang disampaikannya. Beliau bercerita setelah selesai menyampaikan satu ceramah, seorang angkasawan bertemu beliau dan menceritakan pengalamannya apabila sedang dia naik dan menembusi lapisan udarakasa dunia untuk masuk ke langit beliau terasa pandangannya seperti orang mabuk dan tubuh badannya berasa ganjil seperti terkena sihir.

Kata Prof Zaghlul Najjar,

“Subhanallah! Kata-katamu sama seperti ayat Al-Quran, surah Al-Hijr, ayat 15 bermaksud,

"Jika Kami bukakan bagi mereka pintu-pintu dari langit, lalu mereka terus mikraj(naik) di langit tersebut, nescaya mereka akan berkata, ‘Pandangan-pandangan kami telah dimabukkan, bahkan sesungguhnya kami kaum yang terkena sihir".

Catatan : Apabila melihat ke langit dengan penuh rasa kehambaan, selalu perasaan kekerdilan diri itu hadir dalam diri. Ternyata Alam Semesta ciptaan Allah SWT adalah bukti kewujudanNya yang nyata jika kita amati dengan mata hati yang hidup dan akal yang berfikir.
Wallahu'alam.

No comments: